Personlig assistent och ansökan

personlig assistentFör att få en personlig assistent behöver man ha någon form av omfattande funktionsnedsättning, vilket gör att man behöver hjälp med saker för att få vardagen att fungera. Det kan handla om en utvecklingsstörning, autism, en hjärnskada orsakad av våld eller fysisk sjukdom, funktionsnedsättningar eller andra fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Något som gör det svårt att klara vardagen.

En personlig assistent ska finnas där för en, för att hjälpa en att leva ett så normalt liv som möjligt. För att ansöka om en egen personlig assistent, som är med en under några timmar eller hela dygn, beroende på vad för hjälp man behöver och vad för problem man har, behöver man gå genom sin kommun. Då kontaktar man deras stöd och service för personer med funktionsnedsättning och gör sin ansökan om en personlig assistent.

Behöver man hjälp mindre än tjugo timmar i veckan av en personlig assistent, söker man till kommunen om ersättning, om man behöver hjälp mer än tjugo timmar av en personlig assistent, söker man till försäkringskassan. Man måste ha ansökt om en personlig assistent dagen innan man fyllt 65, som senast.

En personlig assistent kan man antingen få tilldelad sig genom kommunen, eller så kan man få ekonomiskt stöd och själv vara arbetsgivare för en personlig assistent.